03 Jul Procesul de recrutare
1. Ce trebuie să știi înainte de a aplica la un job?
Să obții un loc de muncă nu e deloc ușor. Trebuie să te diferențiezi față de ceilalți candidați pentru ca aplicația ta să fie cea aleasă și pentru a obține astfel locul de muncă visat. Uite mai jos niște sfaturi pentru a atinge mai ușor țelul dorit:
- Citește cu atenție responsabilitățile job-ului la care vrei să aplici. Dacă consideri că poți îndeplini aceste responsabilități atunci poți trece la pasul următor.
- Citește mai multe despre companie. E important să cunoști domeniul ei de activitate, dar și alte lucruri care pot conta pentru tine (cum ar fi sediul în care își derulează activitatea).
- Citește opinii ale vechilor angajați. Astăzi internetul oferă răspunsuri la orice întrebare a ta. Tastează numele companiei și citește review-urile acordate acesteia. Te pot ajuta să vezi dacă chiar acolo vrei să lucrezi.
- Verifică-ți CV-ul și actualizează-l, dacă e cazul, astfel încât acesta să corespundă job-ului la care vrei să aplici.
- Încearcă să-ți îmbunătățești aplicația prin cunoștințe. Remarkable Jobs te ajută să te diferențiezi față de ceilalți candidați. Joacă-te și obține abilitățile care te pot diferenția.
- După ce ai aplicat, dacă consideri că e necesar, poți trimite și o scrisoare de intenție. Descarcă de aici un model de scrisoare de intenție.
- Pune la dispoziția angajatorilor recomandări de la locurile de muncă anterioare. Descarcă de aici un model de recomandare pe care să o soliciți vechilor angajatori.
- Urmărește constant stadiul aplicației tale.
2. CV-ul Europass
CV-ul Europass este cel mai cunoscut model de CV, atât de către angajatori, cât și de către candidați. CV-ul Europass cuprinde următoarele secțiuni:
- Informații cu caracter personal – În cadrul acestei secțiuni vor fi trecute acele informații personale (nume, prenume, data nașterii, telefon mobil, adresă de email).
- Experiența profesională – Informațiile referitoare la experiența profesională se completează de la locul actual de muncă (cel mai recent) continuând apoi cu celelalte locuri de muncă (în mod descrescător). Completează aici cu informații relevante cum ar fi: funcția sau postul ocupat, denumirea angajatorului, localitatea, perioada în care ai lucrat, dar și o descriere a responsabilităților avute.
- Educație și formare profesională – Această secțiune din CV este foarte importantă. Acordă o atenție sporită în redactarea ei. Astfel, pentru tinerii candidați care nu au experiență profesională recomandăm să precizeze informații cu privire la cursurile urmate în cadrul programelor de licență, master sau doctorat și cunoștințele dobândite și relevante în raport cu job-ul la care va aplica. Pentru ceilalți candidați recomandăm să fie menționate toate experiențele de învățare (universitate, formare profesională, cursuri online, dezvoltare profesională).
- Competențe personale – Menționați aici competențele lingvistice, dar și cele digitale (Microsoft Office – Excel, Power Point, Word, HTML, ECDL, etc), precum și nivelul de cunoaștere al acestora.